Pozitivna prenatalna diagnostika

Te klinične preiskave še nerojenega otroka spravljajo v stisko? Te je strah, kaj bodo pokazali izvidi prenatalnih preiskav?

Prenatalna – predrojstvena diagnostika zajema preiskave nerojenega otroka in nosečnice za ugotovitev morebitnih nepravilnosti otroka, kot so: Downov sindrom, trisomija 13, trisomija 18, spina bifida, encefalije, cistična fibroza …

 

Razlogi za prenatalno diagnostiko so:

–    prisotnost bolezni s kromosomsko nepravilnostjo v družini,
–    starost nosečnice nad 37 let,
–    pozitivni presejalni test (nuhalna svetlina, kombiniran test,  četverni hormonski test),
–    pozitiven rezultat neinvazivnega prenatalnega testiranja,
–    starši s kromosomskimi nepravilnostmi,
–    eden od staršev je nosilec uravnotežene kromosomske preureditve,
–    ultrazvočno ugotovljene razvojne nepravilnosti pri plodu.

Izbrani zdravnik specialist (ginekolog) je pristojen za vsa pojasnila glede različnih diagnoz ali sumov na določene bolezni ter informacij o pridobivanju drugega mnenja.

Nosečnica pod srcem nosi svojega otroka in med njima je že nastala močna vez. Diagnoza, ki nakazuje na katerokoli prizadetost ali bolezen, globoko pretrese in prestraši nosečnico.

 

Strah je največji sovražnik zdravja nosečnice in njenega otroka.

Čas pričakovanja rezultatov preiskav predstavlja velik stres in negotovost tudi za vse bližnje (partner, mož, otroci,…). Prav tako tudi sprejem novice o potrditvi bolezni nerojenega otroka. Ponujamo ti  zaupen prostor, kjer  lahko ubesediš svoje stiske glede pričakovanja rezultatov preiskav in strah ob prejemu rezultatov preiskav.

Povezani smo z družinami, ki imajo podobno izkušnjo kot ti in so pripravljene deliti svojo življenjsko zgodbo s teboj. Najbolje nas razume nekdo, ki je sam prehodil podobno pot. Po pogovoru, kjer čutimo razumevanje, lažje  sprejemamo tudi zelo težke odločitve.

 

Pokliči nas na brezplačno telefonsko številko 080 50 03 ali nam pišite: kontakt@zenskaodlocitev.si.

 

Starši, ki so preživeli podobno izkušnjo, podeljujejo svojo izpoved TUKAJ.

 

Morda te zanima tudi:

Zaščita zdravja noseče delavke ali Kako naj se odločim?