Kdo krije stroške splava?

Kakšna je cena umetne prekinitve nosečnosti oziroma abortusa v slovenskem zdravstvenem sistemu?

Nosečnica, ki razmišlja o umetni prekinitvi nosečnosti, se ponavadi sprašuje tudi o tem, s kakšnimi stroški abortusa se bo morala soočiti in katere stroške krije zdravstvena zavarovalnica.

Ženskam z urejenim obveznim in dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem po napotitvi osebnega ginekologa umetno prekinitev nosečnosti plača zdravstvena zavarovalnica v celoti. To pomeni: predhodni pregled pri ginekologu, sam poseg prekinitve nosečnosti in zdravljenje morebitnih komplikacij po opravljenem posegu abortusa. Če zdravstvenega zavarovanja nima urejenega, je ženska samoplačnica teh storitev.

Strošek umetne prekinitve nosečnosti je lahko zelo različen. Odvisen je od trajanja nosečnosti, načina postopka izvedbe prekinitve, vrste anestezije in trajanja bivanja pacientke v bolnišnici. Sama dolžina bivanja v bolnišnici je nepredvidljiva zaradi možnih zapletov po posegu umetne prekinitve nosečnosti. Natančno informacijo o stroških kot samoplačnica zdravstvene storitve glede na vašo specifično situacijo dobite v ginekoloških ambulantah.

Cena umetne prekinitve nosečnosti v Sloveniji je od 300 eur naprej. Končen strošek je vedno odvisen od primera do primera, zaradi zgoraj navedenih razlogov.

 

Morda te zanima še:

Splav: za in proti  ali Test pred umetno prekinitvijo nosečnosti  ali Online nosečniški test