Kako naj partnerju povem, da sem noseča?

Nosečnost za partnersko zvezo vedno predstavlja neko posebno situacijo, lahko bi rekli, da je izziv prav posebne vrste, ki spremeni strukture in odnos, saj mora nastati prostor, kamor lahko vstopi otrok. Težko in zadušljivo je, kadar v zraku obvisi možnost umetne prekinitve nosečnosti. Ko prisluhneš srcu in si priznaš, da si otroka želiš, upanje kot osvežujoč veter zaveje po prostoru. Toda morda za tvojega partnerja odločitev ni tako kristalno jasna. Morda si otroka ne želi. Kako se lahko soočiš s tem na način, da ostaneš zvesta svojim vrednotam in stališčem ter da si hkrati tudi spoštljiva do partnerja? Ali je še upanje za vajino partnersko zvezo?

 

V našem večletnem svetovalnem delu so se kot koristni pokazali naslednji nasveti.

 

Poskrbi zase, za svoje vire moči in dobrega počutja

 

Nosečnost je posebno obdobje v življenju ženske, takrat smo lahko občutljivejše, morda se hitreje utrudimo, saj porajamo novo življenje, zato je dobro, da si pozorna na to, da si vsakič znova vzameš čas zase, da si lahko nabereš novih moči. Vsak dan poskrbi za kvaliteten nočni spanec in za dovolj počitka čez dan. Počni stvari, ki ti dobro denejo, npr. preberi kakšno zanimivo knjigo, pojdi na sprehod idr. V obdobju nosečnosti je še posebej zaželeno, da imaš okoli sebe ljudi, ki te podpirajo in opogumljajo.

 

Bodi iskrena do partnerja

 

Zelo priporočljivo je, da partner ve, kako si se odločila. Ko bo partner ozavestil, da želiš obdržati otroka, čeprav te je strah in te skrbi, te bo morda lažje podprl pri tvoji pogumni odločitvi in bo čez čas lahko dorasel tej odgovornosti. Čeprav tega trenutno ne zmore tako videti, je dejstvo, da želiš imeti njegovega otroka, velik dokaz ljubezni.

 

Pokaži mu, da ga imaš rada in da ti je pomemben

 

Moške je pogosto strah, da bodo zaradi otroka izgubili pomembno vlogo v partnerkinem življenju. Kakšno olajšanje nastane v partnerski zvezi, če lahko te skrbi odženeš tako, da si vzameš čas zanj, mu prisluhneš in si mu v oporo. Razumljivo je, da ti je težko tako ravnati, saj njegov odziv na nosečnost doživljaš kot zavrnitev, lahko pa si tudi razočarana, saj si tudi ti kot veliko žensk želiš oziroma potrebuješ njegovo oporo. Kljub temu lahko partnerju z drobnimi ljubečimi dejanji pokažeš, da ga imaš rada, npr. lahko mu nameniš prijazno besedo, napišeš pisemce, mu pripraviš najljubšo hrano, kupiš darilce …Čas in trud, ki ju nameniš partnerskemu odnosu, sta vedno dobro vložena. Tako se bosta lahko postopoma osvobodila skrbi in občutkov zavrnitve.

 

Daj partnerju čas za razmislek

 

Za moškega je pomembno, da se ne počuti pod pritiskom, saj tako lažje sprejme vse spremembe in prilagoditve, ki jih prinaša nova situacija. Priporočljivo je, da partnerju daš prostor in čas, da lahko razmisli o sebi – česa ga je strah in česa si želi. Če partner ne čuti pritiska, kako se mora počutiti ali obnašati, bo hitreje lahko prišel v stik s seboj in se začel obnašati kot pravi kavalir. In ni malo primerov, ko je bil bodoči očka partnerki hvaležen, da na začetku nosečnosti ni dopustila, da bi zaradi njega podvomila v svojo odločitev, temveč je vztrajala pri svojem stališču, da obdrži otroka, hkrati pa mu je ostala zvesta.

 

Poskusi ga vsaj malo razumeti

 

Življenjska situacija, v kateri si, je zahtevna, zato ti je najbrž še toliko težje, da bi bila razumevajoča in sočutna do partnerja. Toda najverjetneje se za njegovim odzivom in grobim tonom skrivajo skrbi in strahovi. Morda ti želi razložiti, kaj se v njem dogaja. Si lahko predstavljaš, da bi skupaj iskala rešitev? Morda pa potrebuje pogovor z nekom, ki ni vpleten, s prijateljem ali s strokovnjakom, z nekom, ki lahko z distance pogleda na celoten položaj.

 

Spoštuj svoje in njegove meje

 

Lahko se zgodi, da bosta opazila, da se pri tej temi samo še vrtita v krogu in da se pravzaprav ne zmoreta mirno pogovoriti. Morda bi bilo dobro, da bi za nekaj časa to temo dala na stran. Nekaterim parom dobro dene, če si vzamejo premor, da lahko z distance pogledajo na situacijo in zavzamejo določeno stališče. Nekaterim ustreza, da vsak partner preživi nekaj časa zase in se nato srečujeta na nevtralnem mestu, kjer se lahko sprostita. Prav in pametno je, da spoštuješ svoje meje, si prisluhneš in si odgovoriš na vprašanji, kaj potrebuješ in kaj si želiš. Pomembno je poudariti, da če se odločita, da nekaj časa ne bosta živela skupaj v istem stanovanju, to še zdaleč ne pomeni, da se bosta razšla, temveč je lahko to priložnost, da vsak zase razmislita in se umirita. Morda vama lahko pomaga, da se udeležita terapije za pare. Pravzaprav vsak par kdaj potrebuje pogovor z nekom, ki od zunaj, z distance, pogleda na njun odnos in ki morda odkrije škodljive vzorce obnašanja. To je za par lahko priložnost, da odnos nadaljujeta na neki višji ravni.

 

Najverjetneje se ti zdi, da je trenutna situacija zate predvsem težka, morda jo celo doživljaš kot brezizhodno. Toda za mnoge pare, ki so doživeli podobno izkušnjo, se je nosečnost kasneje izkazala za čudovito priložnost, saj je partnerja povezala in utrdila njun odnos. Pogosto nam ženske povedo, da se je vse izplačalo in da se je izšlo tako, kot si niso mogle predstavljati niti v najlepših sanjah, saj je iz partnerskega odnosa nastala lepa družinica.

Z dovoljenjem Pro Femina e.V.

 

Morda te zanima tudi:

Test pred splavom ali Splav da ali ne? ali Priznanje očetovstva