Kako poteka nosečnost?

Ženska maternica je pripravljena na nosečnost pri vsakokratnem mesečnem ciklusu. Če maternica prejme sporočilo “ni otroka”, začne sluznica maternice krvaveti in se nato pojavi normalna mesečna krvavitev. Z menstruacijo se začne nov mesečni ciklus.

Če maternica dobi sporočilo “otrok je”, se maternica spremeni v “gnezdo” za ves čas nosečnosti. Oplojeno jajčece potuje po jajcevodu v maternico. Po večkratni delitvi celice med to potjo se iz nje razvije tako imenovana blastocista s približno 16 do 32 celicami. Iz enega dela blastociste se razvije otrok, iz drugega dela pa placenta (imenovana tudi posteljica). Vse genetske informacije, ki so potrebne za ta razvoj, so že od začetka vsebovane v celicah.

Devet mesecev oziroma štirideset tednov se razdeli v trimesečja oziroma v tri periode, ki trajajo po trinajst tednov.

Prvo trimesečje (od 1. do 12. tedna)

Slika: Oploditev jajčeca in prve delitve oplojene celice do ugnezdenja blastociste (8-9 dan nosečnosti).

Po spočetju potekajo prve delitve celice. Oplojeno jajčece se v roku enega tedna razvije v blastocisto. Potem se ugnezdi v maternično sluznico. Zdaj se že razloči del, iz katerega se bo razvila posteljica in iz katerega zarodek. V teku teh prvih tednov se z veliko hitrostjo razvijajo podlage za večino organov. Tako se razvija hrbtenica, živčni sistem, čutila in notranji organi. Za primer: prvi “srčni utrip” oziroma krčenje prve “srčne zasnove” lahko pri zarodku potrdijo v starosti triindvajsetih dni.

V osmih tednih je otrok velik približno tri centimetre. Na njegovem obrazu razpoznamo že oči, nos, usta in ušesa. Roke in noge z dlanmi in stopali so že razvite. Konec osmega tedna je otrokov srčni utrip že viden na ultrazvoku.

 

Drugo trimesečje (od 13. do 24. tedna)

Z dobrim ultrazvokom se že vidi, ali bo otrok fantek ali punčka. Jutranja slabost počasi izzveni in pogosto so prvi otrokovi gibi že zaznavni. Od zdaj naprej pa tja do poroda se ne dogajajo več zelo velike zunanje spremembe zarodka, ampak obstoječi deli telesa rastejo naprej. Prav tako se diferencirajo njegovi organi. Na primer: čutilo za sluh je med 20. do 25. tednom nosečnosti razvito tako, da ga je možno primerjati s sluhom odrasle osebe. Od zdaj otrok pridobiva na teži. V 25. tednu nosečnosti tehta nerojen otrok okoli 700 gramov.

Tretje trimesečje (od 25. do 38. tedna)

Ob intenzivni medicinski negi je otrok sedaj že zmožen preživeti tudi zunaj materinega telesa. V tem času se ustvarja maščobna plast pod kožo, ki napenja še nagubano kožo. Organi se razvijejo do konca. Nastopijo že prve kontrakcije – popadki. V pripravi na porod se otrok obrne v materinem telesu z glavo navzdol, kar je idealno za porod (medenična vstava). Zdaj otrok tehta okoli 3000 gramov.

 

Z dovoljenjem: Pro Femina e.V.

Morda te zanima tudi:

Kako izračunati dan zanositve ali Priznanje očetovstva ali Zaščita zdravja noseče delavke