Kako poteka nosečnost?

Maternica se vsak mesec pripravlja na morebitno nosečnost. Če ženska ne zanosi, se ob luščenju maternične sluznice pojavi krvavitev, ki jo imenujemo mesečna krvavitev ali menstruacija, in začne se nov menstrualni ciklus. Če ženska zanosi, postane maternica otrokovo »gnezdece«. Oplojeno jajčece se iz jajcevoda premakne v maternico. Na poti iz jajcevoda v maternico se oplojena jajčna celica deli. Ko je zarodek star tri dni, ima 6–8 celic, po petem dnevu pa jih ima že več kot 100 in takrat ga imenujemo blastocista.  Iz enega dela blastociste se razvije otrok, iz drugega dela pa placenta, ki jo imenujemo tudi posteljica. Vse genetske informacije, ki so potrebne za ta razvoj, so od samega začetka v celicah. Devet mesecev oziroma 40 tednov nosečnosti običajno zaradi določenih skupnih značilnosti razdelimo na tri trimesečja.

 

 

Prvo trimesečje (od 1. do 12. tedna nosečnosti)

Po spočetju se začnejo prve delitve celic. Oplojeno jajčece se v enem tednu razvije v blastocisto, nato se ugnezdi v maternično sluznico. Že v tem času nastaneta dva ločena dela, iz katerih se razvijata zarodek in posteljica. V 6. tednu nosečnosti je plod velik 4–6 mm (razdalja: teme–trtica), na ultrazvoku pa so že vidni utripi srca. V prvih tednih nosečnosti se večina organskih sistemov, npr. živčni sistem, čutilni in notranji organi ter hrbtenica, zelo hitro razvija. Nastanek organov je tako v 12. tednu nosečnosti v največji meri zaključen.

V 8. tednu nosečnosti je plod velik približno tri centimetre. Na obrazu že lahko prepoznamo oči, usta, nos in ušesa. Roke in noge so že razvite.

 

Drugo trimesečje (od 13. do 24. tedna nosečnosti)

Med 13. in 14. tednom nosečnosti so razvite osnove za vseh 20 mlečnih zob. Na ultrazvoku se že vidi, če je otrok fantek ali deklica. Jutranja slabost običajno izgine. Nosečnica začne čutiti otrokove gibe. Od sedaj do poroda se ne zgodijo več neke velike zunanje spremembe pri plodu, temveč že oblikovani deli telesa rastejo. Tudi organi prevzemajo svojo vlogo, npr. sluh otroka v obdobju od 20. do 25. tedna nosečnosti je že primerljiv s sluhom odraslega človeka. Otrok tudi pridobiva težo. V 25. tednu nosečnosti otrok tehta približno 700 gramov.

 

Tretje trimesečje (od 25. do 40. tedna nosečnosti)

V tem času se pod kožo tvori maščobno tkivo, ki napne kožo, kajti ta je še zgubana. V pljučih se začne tvoriti surfaktant, ki po rojstvu omogoča, da so pljučni mešički razpeti. Tudi ostali organi dozorijo, otrok pa pridobiva na teži. V 37. tednu nosečnosti je otrok že dovolj razvit in zrel za življenje po rojstvu. Praviloma se obrne z glavico navzdol. V 40. tednu nosečnosti tehta približno 3300 g in meri v dolžino približno 50 cm.

 

Morda te zanima:

Online nosečniški test