Do oploditve ženskega jajčeca lahko pride le v okviru plodnih dni ženskega menstrualnega ciklusa. Že zelo majhna količina moškega semena (sperme) lahko zadostuje, da pride do oploditve. Do oploditve lahko pride tudi po enem samem ali pa tudi že po prvem spolnem odnosu.

Ženska lahko sama prepozna simptome plodnih dni: sluz, ki zapira maternični vrat na začetku menstrualnega ciklusa, se bo pod vplivom hormona estrogena povečano tvorila in postajala bolj tekoča. Od ženske do ženske je različno, kdaj se pojavijo te spremembe sluzi v ciklusu. Normalno je, da se dogajajo pri ženski tudi premiki plodnih dni znotraj prve faze ciklusa. Zaradi te tekoče sluzi lahko semena potujejo po kanalu materničnega vratu in preživijo tudi do štiri dni dolgo v ženskem telesu.

V vsakem ženskem ciklusu nastaja s pomočjo hormona estrogena več foliklov (folikel = mešiček), v katerih zorijo ženske jajčne celice. Iz foliklov praviloma dozori po en zrel folikel, ki je pripravljen na izločitev jajčeca. Ko je folikel dovolj zrel, se izprazni in izloči jajčno celico v jajcevod. To se zgodi na sredini ženskega menstrualnega ciklusa – približno štirinajst dni pred naslednjo mesečno krvavitvijo.

Jajčna celica se v roku štiriindvajsetih ur pomika po jajcevodu, kjer jo čakajo moške semenčice in le ena semenčica je potrebna za oploditev. Po združitvi se začne deliti in se pomika proti maternici, kjer se ugnezdi.

Pri združitvi obeh celic se genetske informacije ženske in moške celice združijo v popolnoma nov dedni zapis za novo edinstveno človeško bitje.

 

Z dovoljenjem Pro Femina e.V.

 

Morda te zanima tudi tema:

Izračun dneva zanositve  ali Nosečniški znaki ali Hitri nosečniški test ali Potek nosečnosti

 

Test pred splavom