Kdaj lahko zanosim?

Ženska lahko zanosi, če ima spolne odnose v obdobju t. i. plodnih dni. Ko si to prebrala, si se najbrž vprašala, kdaj pa ima ženska plodne dneve in kako jih lahko prepozna. Odgovor boš dobila v naslednjih vrsticah.

Vsak mesec se med ciklusom pojavijo znaki, ki kažejo na to, da so se začeli plodni dnevi. Veliko žensk v tem času opazi večjo količino izcedka, ki je pogosto precej tekoč. Sluz, ki je na začetku ciklusa kot čep zaprla maternični vrat, se namreč zaradi delovanja hormona estrogena utekočini in posledica je povečanje sluzi materničnega vratu. Kdaj točno se te spremembe v ciklusu začnejo, je pri vsaki ženski različno. Nasploh so premiki v prvi fazi cikla nekaj povsem normalnega, kajti žensko telo je zapletena čudežna stvaritev in ne deluje kot stroj. Če ima ženska v tem obdobju spolne odnose, semenčice potujejo v utekočinjeni sluzi skozi kanal materničnega vratu v smeri proti jajcevodu in lahko tam preživijo do pet dni. Kaj to pomeni? Kakor hitro se sluzni čep odmaši, se začnejo plodni dnevi. Čeprav si šla po spolnem odnosu morda takoj na stranišče in je večina sperme iztekla, lahko vseeno zanosiš, kajti za zanositev zadostuje že to, da je eni semenčici uspelo priti do jajčeca.

V vsakem ciklusu s pomočjo hormona estrogena zori več jajčec. V tem času jih obda zaščitni ovoj, ki ga imenujemo folikel. Praviloma en folikel postane »dominanten«, in medtem ko se folikel veča, jajčece v njem dozori. Ko folikel dozori, poči in sprosti jajčece v jajcevod. Ta proces se imenuje ovulacija in poteka približno 14 dni pred naslednjo mesečno krvavitvijo. Jajčece, ki je v razširjenem delu jajcevoda, je mogoče oploditi le v ozkem časovnem okviru, in sicer v največ 12–18 urah. Kaj to pomeni? Ženska lahko zanosi pet dni pred ovulacijo in približno en dan po njej.

Spočetje oziroma oploditev se zgodi, ko semenčica pride do jajčeca in se združita. Takrat se genska zapisa materine in očetove spolne celice združita in ustvarita edinstven dedni zapis.

Oplojeno jajčece nato potrebuje približno pet dni, da potuje iz jajcevoda do maternice, kjer se ugnezdi v maternično sluznico.

Sčasoma se telo prilagodi na novo situacijo in ženska lahko opazi prve znake nosečnosti, npr. prsi so lahko občutljive na dotik oziroma pojavi se občutek napetosti v prsih, ženska je lahko razdražljiva ali utrujena, morda ima nizek krvni tlak, glavobol ali migreno, mogoče čuti bolečine ali napetost v trebuhu ali ima težave zaradi zaprtja, lahko občuti rahlo slabost ali spremeni prehranjevalne navade. Naslednja mesečna krvavitev izostane.

Morda si ravnokar imela svoj prvi spolni odnos, morda se je vse prehitro zgodilo in sedaj ne veš, ali obstaja možnost, da si zanosila. Načeloma seveda lahko zanosiš tudi pri prvem spolnem odnosu. Ali je resnično prišlo do zanositve, je odvisno od več dejavnikov, npr. od tega, ali si spolni odnos imela med plodnimi dnevi, ali sta s fantom uporabljala kontracepcijo, ali sta jo uporabljala pravilno idr. Če imata s fantom spolne odnose med tvojimi plodnimi dnevi in če takrat ne uporabljata ustrezne zaščite, se poveča možnost zanositve. Lahko se zgodi tudi, da zanosiš kljub zaščiti.

Ali te je strah in te skrbi, da si zanosila? Ali se želiš z nekom pogovoriti o tem? Si želiš hitro prejeti odgovor na svoja vprašanja? Izpolni online nosečniški test na naši spletni strani. V testu lahko napišeš, katere simptome opažaš pri sebi, svetovalka pa se ti bo posvetila z vso pozornostjo in ti bo poslala podroben odgovor.

Morda te zanima tudi:

Nosečniški test ali 10 Znakov za nosečnost