Moški in nenačrtovana nosečnost partnerke

»Noseča sem!« dve besedi, ki lahko postavita življenje na glavo. Nenačrtovana nosečnost lahko sproži niz misli in čustev, ki so lahko pozitivna, negativna ali prepletanje obojih.

 

Kako se moški odzovejo, ko jim partnerka pove, da je nenačrtovano zanosila?

Veliko moških je ponosnih: »Vav, postal bom oče!« Ampak pogosto se pojavijo tudi drugačne misli in občutki: zaskrbljenost, da morda ne bodo kos novi odgovornosti; strah, da se bo marsikaj v njihovem življenju s prihodom otroka spremenilo; negotovost, ali in koliko sploh lahko soodločajo pri tem, ali bo partnerka otroka obdržala ali ne; jeza in zamera, kako je partnerka sploh lahko zanosila … Mnogo moških bi najraje pobegnilo iz trenutne življenjske situacije, kar je razumljivo. Pogosto se moški najprej res nekoliko umaknejo, da gredo nekam na samo, da v miru razčistijo stvari, se sprijaznijo in razmislijo, kako naprej.

 

Kaj doživljajo ženske, ko izvedo, da so nenačrtovano zanosile?

 

Tudi ženske lahko doživljajo pravi čustveni kaos: občutijo lahko veselje, ponos in zaupanje, po drugi strani pa so mnogokrat zaskrbljene, kako bo v prihodnje in ali bodo zmogle. Pogosto je ženske tudi strah, da bodo ostale same z otrokom. Ženske v tej zmešnjavi misli in občutkov hrepenijo po bližini, po tem, da bi se lahko zanesle na partnerja, mu zaupale, se ob njem počutile varno in da bi se lahko z njim odkrito pogovorile. Ampak lahko se zgodi, da moški v tej izredni situaciji partnerki vsega tega ne zmore dati. Sploh ni lahko drug drugega v tem morju čustev razumeti, zato je dobro, da kot moški in partner prebereš naslednje vrstice in pridobiš čim več koristnih informacij.

 

Kaj lahko storiš, ko izveš, da je partnerka nepričakovano zanosila?

1. Bodi iskren.

Nenačrtovana nosečnost je lahko šok. Mnogo moških ima ob tej novici pomisleke in skrbi ter se ne more takoj veseliti. Povej partnerki, o čem razmišljaš, kaj doživljaš ob tej novici, kaj te skrbi … Iskren in odprt pogovor vaju bo povezal in vama pomagal, da bosta naredila korak naprej.

Iskren, odprt in spoštljiv pogovor vaju bo povezal in vama pomagal, da bosta naredila korak naprej.

2. Vzemi si čas zase.

Odločitve ni treba takoj sprejeti. Oba si vzemita čas za to, da o vsem razmislita in občutita, kaj si vsak zase in kot par želita. Vzemi si tudi čas samo zase. Lahko kolesariš, greš v hribe … Pojdi nekam v naravo, na samo. Menjava okolja dobro dene in takrat lahko tudi ugotoviš, kako se soočaš z novostmi. Partnerki povej, kam in zakaj greš. Obrazloži ji, da trenutno potrebuješ nekaj časa zase, kajti potem bo tvoj kratkotrajni umik na samo lažje sprejela.

Vzemita si čas za to, da razmislita in občutita, kaj si vsak zase in kot par želita.

3. Pogovori se z zaupanja vredno osebo.

Pogovori se z nekom (z najboljšim prijateljem, bratom, očetom idr.), ki mu zaupaš, ki te dobro pozna, s katerim se lahko resno in odprto pogovoriš, ki si bo vzel čas za iskren pogovor in katerega mnenje spoštuješ. S to osebo se lahko pogovoriš, kakšen si v njenih očeh, katere tvoje lastnosti ceni, katere lastnosti te oblikujejo kot človeka in bi ti morda lahko pomagale tudi v vlogi očeta. Najverjetneje boš prijetno presenečen, katere dobre lastnosti in potenciale drugi vidijo v tebi!

Če v svoji bližini nimaš zaupanja vredne osebe, te vabimo, da se obrneš na naše svetovalke (brezplačna telefonska številka: 080 50 03), ki si bodo z veseljem vzele čas zate in s katerimi se boš lahko pogovoril, kako doživljaš trenutno življenjsko situacijo. Svetovalke imajo veliko izkušenj, saj so se nanje že mnogokrat obrnili moški, katerih partnerke so nenačrtovano zanosile. Svetovalke prisluhnejo tvoji zgodbi, pogledajo na vajino situacijo z več zornih kotov in skupaj s teboj iščejo najboljšo možnost in rešitev.

4. Kako je biti oče?

Naslednji korak terja nekaj poguma in domišljije. Čisto konkretno si predstavljaj, kako je biti oče, da se v tebi prebudi občutek, kaj je pravzaprav v središču novice o nenačrtovani nosečnosti. V miru razmisli o naslednjih vprašanjih: Kakšen oče želim postati? Katere so moje močne strani in vrline, ki bi še posebej zasijale v očetovski vlogi? Kaj bi lahko naučil svojega otroka, česar ga nihče drug ne more?

Čisto konkretno si predstavljaj, kako je biti oče.

Kakšen oče želim postati? Katere moje dobre lastnosti bi še posebej zasijale v očetovski vlogi? Kaj bi lahko naučil svojega otroka, česar ga nihče drug ne more?

5. Bodi ob partnerki, podpri jo in ji pomagaj

Ženska, ki nenačrtovano zanosi, najbolj hrepeni po tem, da bi ji partner stal ob strani. Pokaži ji, koliko ti pomeni. Vzemita si čas drug za drugega. Morda jo lahko pelješ na večerjo v njeno najljubšo restavracijo ali si privoščita oddih v toplicah, morda obiščeta njen najljubši kraj. Skupaj počnita kakšno stvar, ki ji je še posebej všeč, npr. oglejta si kakšen film, igrajta družabno igro, preberita pesem … Prinesi ji šopek najljubših rož. Pomagaj ji v gospodinjstvu, morda odneseš smeti v zabojnik. Lahko jo pospremiš h ginekologu. Lahko jo preprosto objameš … Ne pozabi, da sta skupaj v tej situaciji.

Ženska, ki nenačrtovano zanosi, najbolj hrepeni po partnerjevi bližini, ljubeči opori in pomoči. Pokaži ji, koliko ti pomeni.

Če si otroka ne želiš

Morda bereš te vrstice in v tem trenutku v sebi čutiš jezo in imaš odklonilen odnos do vsega, kar trenutna življenjska situacija prinaša s seboj. Morda si ne želiš tega otroka, morda si želiš pobegniti od odgovornosti. Morda želiš partnerko na vse načine prepričati, da bi prekinila nosečnost. Morda se v vsem tem viharju čustev niti ne prepoznaš več … Zakaj omenjamo vse te primere? Ker moški pogosto tako čutijo in tako odreagirajo ter ker vemo, da je tovrstna situacija težka tudi zanje. Tudi tvoje misli in čustva imajo svoje mesto, vendar je pomembno, da se zavedaš, da si popolnoma odgovoren za to, kaj boš »naredil« z njimi in kako se boš obnašal.

 

Tudi tvoji partnerki je trenutno zagotovo težko. Konec koncev bo ona na lastnem telesu občutila in nosila posledice in težo odločitve. Če pritiskaš nanjo, jo izsiljuješ in ji groziš, moramo jasno povedati, da je to ne samo nevljudno in nesprejemljivo, temveč tudi zakonsko prepovedano.

 

Zagotovo obstajajo boljši načini, kako se lahko spopadeš s pritiskom, ki ga čutiš v sebi. Če se želiš pogovoriti o tem, kako doživljaš nenačrtovano nosečnost partnerke, z nekom »od zunaj«, ki ni vpet v »dogajanje«, in če želiš na situacijo pogledati z več zornih kotov, se lahko obrneš na naše svetovalke (brezplačna telefonska številka: 080 50 03). Z veseljem si bodo vzele čas zate.

 

Popolnoma si odgovoren za to, kaj boš »naredil« s svojimi mislimi in čustvi in kako se boš obnašal.

Ti si želiš postati ati, partnerka pa otroka ne želi obdržati

Večkrat se zgodi, da se moški razveseli novice, da bo postal ati, in je pripravljen prevzeti polno odgovornost, toda partnerka otroka ne želi obdržati. Morda si se znašel ravno v takšnem položaju in se pravkar zaskrbljeno sprašuješ, kaj sploh lahko narediš. Čeprav si v tem trenutku žalosten in morda obupan, odsvetujemo, da bi pritiskal na partnerko in jo silil k določeni odločitvi.

 

Priporočljivi so naslednji koraki.

  • Pogovori se s partnerko in skupaj raziščita, zakaj ne želi obdržati otroka. Ko se bosta pogovorila o teh razlogih, lahko skupaj iščeta najboljše možnosti in rešitve.
  • Bodi pozoren na to, kako se partnerka počuti, kaj občuti in doživlja. Morda meni, da je vsa tvoja pozornost namenjena samo še otroku, in se ob tem počuti zapostavljeno. Morda si želi, da jo vidiš kot žensko.
  • Dobro je, da imaš jasno stališče. Povej ji, da si želiš, da obdržita otroka, in da te misel na umetno prekinitev nosečnosti prizadene, boli.
  • Pomembno je tudi, da ji poveš, da jo boš podpiral in ji pomagal, če se bo odločila, da obdrži otroka. Ženskam ponavadi veliko pomeni, če vedo, da niso same, temveč jim bo partner ljubeče stal ob strani.

 

S partnerko se lahko v tej življenjski situaciji obrneta tudi na nas. Pogosto pomaga, če se pogovorimo z »nevtralno« osebo, ki »od zunaj« pogleda na situacijo. Naše svetovalke (brezplačna telefonska številka: 080 50 03) vama bodo omogočile varen »prostor«, da se bosta lahko pogovorila in se pri tem dotaknila globine svojih občutij ter da bosta iskala dobre možnosti in rešitve.

Partnerki povej, da ji boš ljubeče stal ob strani in ji pomagal, če se bo odločila, da obdrži otroka.

Ali ima tudi moški kaj besede pri odločanju?

Veliko moških in žensk se sprašuje, ali moški sploh lahko sodeluje pri odločanju o tem, ali bo ženska obdržala otroka ali ne, kajti nosečnost poteka v telesu ženske. Ampak vseeno sta oba – ženska in moški – potrebna za zanositev! Seveda je v osnovi tako, da se ženska odloči, ali bo otroka sprejela in rodila ali bo umetno prekinila nosečnost. Ona se bo soočala s posledicami te odločitve, ki jih bo občutila tako na telesni kot duševni ravni, pa tudi srce bo nosilo težo odločitve.

 

Včasih se zgodi, da se moški iz obzirnosti in morda celo strahu umakne ali zavzame nevtralno stališče, zato ženska verjame, da mora breme odločitve nositi sama. Tudi dobronameren stavek: »Stojim ti ob strani ne glede na to, kako se boš odločila.« večini žensk ne pomaga. Ta »nevtralen odnos«, ki ga moški zavzame, ker se boji jasno izraziti svoje stališče, lahko žensko dodatno obremeni, prestraši in pusti v negotovosti.

 

Najbolj vama lahko pomagajo iskreni pogovori, v katerih oba jasno ubesedita svoje občutke in misli, ne da bi pri tem drug na drugega pritiskala. Spoštljiv pogovor, v katerem se drug drugemu lahko odpreta, vaju lahko poveže in zbliža. Če želita, vama lahko pri vodenju takšnega pogovora pomaga naša svetovalka (brezplačna telefonska številka: 080 50 03).

Če moški zavzame nevtralno stališče (»Stojim ti ob strani ne glede na tvojo odločitev.«), to ženski ne pomaga, temveč jo lahko dodatno obremeni, prestraši in pusti v negotovosti.

Kako naj razumem, kaj se pravzaprav dogaja s partnerko?

Če želiš razumeti, kaj se dogaja z žensko, ki je nenačrtovano zanosila, in če želiš izvedeti, kakšni občutki se lahko porajajo v njej, se lahko obrneš na naše svetovalke (brezplačna telefonska številka: 080 50 03), ki ti bodo pomagale razumeti partnerko in vzpostaviti z njo lep odnos.

 

Morda te zanima še:

Kako poteka nosečnost  ali Potek umetne prekinitve nosečnosti  ali Splav: za in proti