Ljudje radi načrtujemo, ker nam to daje občutek nadzora nad življenjem, toda vedno znova se pokaže, da je življenje nepredvidljivo. Ena od »stvari«, ki nam lahko krepko zamaje temelje utečenega vsakdana, je nenačrtovana nosečnost. Veliko žensk nam je povedalo, da so se, ko so izvedele, da so noseče, sprva počutile izgubljeno, prestrašeno, negotovo in zaskrbljeno. Ženske so nam večkrat zaupale, da so občutile veselje in strah tudi takrat, ko so načrtovale nosečnost. Ženske nasploh v nosečnosti pogosto občutijo nihanja razpoloženja, iz ure v uro je lahko drugače, npr. od: »Ne želim biti noseča.« do: »Pravzaprav bi bilo lepo imeti otroka.« in vse faze vmes. Nekatere ženske to razdvojenost opisujejo kot pravi boj med srcem in razumom. Ta notranji boj lahko traja nekaj ur ali dni, lahko tudi celotno prvo trimesečje. V drugem trimesečju se običajno zopet vzpostavi hormonsko ravnovesje v telesu in čustveni kaos popusti.

Ženske v nosečnosti pogosto občutijo nihanja razpoloženja, pri nenačrtovani nosečnosti pa se v njih lahko odvija pravi boj med srcem in razumom.

Če pogledamo s fizičnega vidika, je nosečnost za telo izredno stanje. Na začetku nosečnosti se celoten organizem začne pripravljati na novo nalogo. Hormonske spremembe (izredno stanje v telesu) se pogosto izražajo v čustvenem doživljanju (izredno stanje na področju čustvovanja). Ženske se lahko soočajo tudi z mislimi, za katere si nikoli niso predstavljale, da bi jih lahko obšle. Dogaja se, da nekatere ženske v nekem trenutku preplavijo skrbi, morda obup, in da pomislijo: »Ne želim imeti tega otroka.« ali »Ko bi mi narava lahko odvzela to odločitev.« Veliko žensk se tega sramuje. Nekatere ženske se celo vprašajo: »Ali ni ta odločitev pravzaprav prevelika (odgovornost) zame?« In res je že novica o nosečnosti sama po sebi velika, tako da je čisto naravno, če potrebuješ čas, da o vsem razmisliš. Dobro bi bilo, da se ne obsojaš zaradi takšnih misli, ampak da si nežna in potrpežljiva s seboj. Na misli in čustva, ki se sprva spontano pojavijo ob določeni novici ali okoliščini, ljudje nimamo vpliva, te občutke je treba sprejeti, ampak kasneje se moramo odločiti, kaj bomo z njimi »naredili«, kajti tistim občutkom in mislim, ki jim namenjamo svojo pozornost, damo moč in jih doživljamo kot pomembne.

Morda se soočaš z mislimi, za katere si nikoli nisi predstavljala, da bi te lahko kdaj obšle. Morda te preplavljajo skrbi, celo obup. V teh trenutkih bodi nežna in potrpežljiva s seboj.

Tistim občutkom in mislim, ki jim namenjamo pozornost, damo moč in jih doživljamo kot pomembne.

Katere možnosti imam?

Medtem ko to bereš, se najbrž sprašuješ: »Kako naj se odločim, da bom s to odločitvijo zadovoljna na dolgi rok? Katera odločitev bo prinesla mir mojemu srcu? Katere so moje možnosti in katera možnost je resnična priložnost zame?« Ko se zgodi nekaj nepričakovanega, kar nam zamaje temelje, red in rutino, se zelo hitro pojavijo takšne in drugačne misli in »rešitve«. Morda so ti bližnji oziroma ljudje, ki si se jim zaupala, že »dobronamerno« svetovali, kaj bi bilo najboljše zate in za vse »vpletene«. Morda poznaš samo dve poti, in sicer da otroka obdržiš ali umetno prekineš nosečnost. Da lahko sprejmeš zrelo in odgovorno odločitev, pa je dobro, da prepoznaš kar največ možnosti, ki so ti na voljo, in da si upaš pogledati v vse smeri. Nekatere od teh možnosti ti bodo že na prvi pogled bolj pri srcu kot druge, ampak pomembno je, da se zavedaš vseh možnosti, ki ti jih dana situacija ponuja.

S katero odločitvijo bom zadovoljna in mirna na dolgi rok?

Pomembno je, da se zavedaš vseh možnosti in novih poti.

V osnovi se ženske odločajo med tema možnostma, da:

  • otroka obdržijo ali
  • umetno prekinejo nosečnost.

 

Vendar če čutiš, da želiš otroka roditi, trenutno pa zanj (še) ne moreš ustrezno poskrbeti, obstajata še dve možnosti:

  • posvojitev in
  • rejništvo, v okviru katerega lahko z otrokom ohraniš stike.

 

O teh dveh možnostih se lahko pogovoriš z zaupanja vrednimi svetovalkami iz naše svetovalnice (brezplačna telefonska številka: 080 50 03), ki te bodo povezale z osebami, ki so odgovorne za te postopke.

 

Za resnično dobro odločitev potrebuješ čas, da v miru razmisliš o vsem in da odkriješ, kaj se skriva za tvojimi občutji, ter da si dovoliš, da »odrineš na globoko«, v globine svojih čutenj.

 

Včasih se zgodi, da se ne odločiš ti, temveč narava, kajti približno vsaka četrta nosečnost se konča s spontanim splavom, največkrat v prvem trimesečju.

Morda si:

Brezposelna nosečnicaNoseča študentkaNoseča dijakinjaNoseča odvisnicaNoseča ženska v strahu zaradi nasilja?

 

Pomoč lahko poiščeš na brezplačni telefonski številki:

080 50 03  med 10.00 in 16.00

ali preko e-pošte: kontakt@zenskaodlocitev.si.

ANONIMNO, DISKRETNO, OSEBNO, SOČUTNO IN BREZPLAČNO SVETOVANJE.