Noseča sem! Kaj naj naredim?

Urinski nosečniški test je pozitiven. Kaj občutiš ob tem? Si morda prestrašena in zaskrbljena? Ali se ti zdi, da se vse postavlja na glavo in da izgubljaš nadzor tudi nad čisto samoumevnimi vsakdanjimi stvarmi? Da ti novica o nosečnosti ne bo spodnesla tal pod nogami, smo zate pripravili pet konkretnih nasvetov, lahko bi rekli kar paket prve pomoči, kako se lahko korak za korakom soočaš s tem dejstvom in se bližaš temu, da boš sprejela odločitev, ki bo tvojemu srcu prinesla mir in veselje.

1. Vzemi si čas zase, da v miru razmisliš in stopiš v stik s seboj

Dobro je, da sedaj ne prehitevaš dogodkov in da ne sprejmeš prenagljenih odločitev. Ničesar ni treba narediti takoj v tem trenutku, kajti ta odločitev je tako pomembna in vpliva na celotno tvoje življenje, da je dobro in pravzaprav nujno, da najprej temeljito razmisliš, si nato dovoliš, da občutiš vso paleto čustev, ki se prebujajo v tebi, ter potem z majhnimi koraki in v lastnem tempu v miru in z mirom v srcu sprejmeš odločitev. Tudi zakonodaja ti daje na voljo precej dolgo obdobje, v katerem se lahko soočiš s tem, kaj novica o nosečnosti pomeni zate, in v katerem to dejstvo ponotranjiš, najdeš pot do svojega srca in sprejmeš zrelo odločitev. Vzemi si ta čas in ne pusti, da drugi vplivajo nate. Ne pozabi, da si zelo dragocena.

2. Poskrbi zase, za svoje zdravje in dobro počutje

Še posebej sedaj je pomembno, da paziš nase, da poskrbiš za zdrav način življenja in da si nameniš dovolj pozornosti. Velike skrbi se lahko vsaj nekoliko zmanjšajo, če si privoščimo dovolj počitka in spanja, če gremo na svež zrak ter če se pogovorimo z ljudmi, ki jim zaupamo in ki so razumevajoči in sočutni. Ne sprejemaj odločitev takrat, ko si preobremenjena in izčrpana, temveč takrat, ko si umirjena, spočita in sproščena.

3. Stopi v stik s seboj in prisluhni temu, kar ti pravi srce

Če si ravnokar izvedela, da si noseča, bo najverjetneje razum kar hitro začel iskati rešitve in prav tako hitro se bo pojavil prvi občutek – intuicija. To je dobro, saj imata tako razum kakor srce pomembni vlogi in lahko pomagata pri tem, da boš sprejela dobro odločitev. Dobro je, da veš, da srce ponavadi potrebuje nekoliko več časa in da lahko vzpostavimo stik z njim takrat, ko se umirimo in se posvetimo temu, da ugotovimo, kdo smo, kaj si želimo, katere so naše vrednote … Šele takrat se zmoremo povezati s srcem, mu prisluhniti in slišati to, kar nam sporoča. Naše srce je dober vodnik, saj nam vedno pokaže pot, ki je skladna z našimi prepričanji in vrednotami.

4. Ozavesti svoja močna področja

V zahtevnih in napornih trenutkih pogosto pozabimo na to, kaj vse smo že dosegli v življenju. Morda trenutno situacijo doživljaš kot eno najzahtevnejših v svojem življenju. In vendar se ravno v takšnih trenutkih pokažejo tudi naša močna področja, naše edinstvene kreposti in pozitivne značajske lastnosti, ki nam lahko pomagajo, da krizo spremenimo v čudovito priložnost. Katera so tvoja močna področja? Kako si se doslej soočala s preizkušnjami in s težkimi obdobji v življenju? Kaj ti je v preteklosti pomagalo?

5. Poišči si podporo in pomoč

Veliko žensk, ki so nenačrtovano zanosile, čuti potrebo po tem, da se o svojih skrbeh in težavah z nekom pogovori. Morda si tudi ti ravnokar ugotovila, da sama trenutno ne zmoreš najti rešitve, ki bi bila sprejemljiva zate. Če tako občutiš, bi bilo dobro, da z nekom podeliš svoje strahove in skrbi. Ali je v tvojem okolju oseba, ki ji zaupaš, ki ti stoji ob strani in ki ti želi vse dobro? Zaupaj ji svojo stisko. Dober pogovor širi obzorja in odpira nove priložnosti.

Ali so se ljudje, morda celo tvoji najbližji, na novico o nosečnosti odzvali tako, da ti to ni bilo niti najmanj v pomoč, da te je zmedlo, morda celo ranilo ali ponižalo? Ali se obotavljaš, da bi se sploh komu zaupala? Ali morda meniš, da bi ti dobro delo, če bi se še s kom pogovorila?

Če se želiš pogovoriti z nekom, ki bo »od zunaj«, iz distance in na nekem nevtralnem mestu pogledal na celotno situacijo, te vabimo, da se obrneš na nas. Z veseljem si bomo vzele čas zate.

Morda te zanima tudi:

Test pred splavom ali Splav da ali ne? ali Kako naj partnerju povem da sem noseča?