Nosečnost v času epidemije novega koronavirusa

Novi koronavirus je ustavil svet in nam kroji življenje. Trenutno negotovost še posebej težko prenašajo nosečnice, saj jih je strah in jih skrbi, kaj bo z njimi in z otrokom, če se bodo okužile. Ti strahovi in skrbi so popolnoma razumljivi. In vendar se v Sloveniji in po svetu vzpostavljajo sistemi za obvladovanje epidemije. Požrtvovalnosti, trudu in strokovnosti zdravstvenega osebja, raziskovalcev idr. se lahko zahvalimo, da v to situacijo pronica vse več svetlobe upanja in jasnine rešitev. Na podlagi spremljanja poteka bolezni in bolnikov ter znanstvenih raziskav so trenutno znana naslednja dejstva.

1. Ni dokazov, da bi bile nosečnice bolj dovzetne za okužbo z novim koronavirusom kot splošna populacija.

2. Prav tako ni dokazov, da bi bil potek bolezni pri nosečnicah hujši kot pri splošni populaciji.

3. Glede na trenutno poznavanje virusa lahko rečemo, da četudi bi nosečnica zbolela, novi koronavirus ni nevaren za otroka, ker se zadržuje v dihalnih poteh okužene osebe. Do sedaj še ni bilo dokazano, da bi bil virus prisoten v krvi okužene osebe, kar bi bil pogoj za prenos na otroka.

Več ažurnih in podrobnih informacij o nosečnosti in novem koronavirusu lahko najdeš na spletnem portalu Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Kako se lahko med nosečnostjo zaščitim pred novim koronavirusom?

Najboljša zaščita za vse, tudi za nosečnice, je, da se držimo trenutno veljavnih pravil, ki vključujejo: pravilno nošenje zaščitnih mask, redno in temeljito umivanje rok, omejitev stikov na osebe iz skupnega gospodinjstva, razen v primeru določenih izjem (služba; pomoč, oskrba ali nega sorodnika/bližnje osebe idr.), vzdrževanje priporočene medosebne razdalje vsaj 1,5 metra, ko smo v stiku z ljudmi, ki niso člani našega gospodinjstva …

Skrbi me zaradi novega koronavirusa. Kaj lahko naredim?

Včasih objektivne informacije le delno pomagajo. Morda si tudi ti – tako kot mnogo žensk – v teh izrednih razmerah prestrašena in zaskrbljena, kar ti otežuje vsakdanje življenje.

Zate smo pripravili tri nasvete, kako se spoprijeti z zahtevnimi okoliščinami.

1. Svoje skrbi podeli z drugimi.

Ravno sedaj bi bilo posebno dobrodošlo, da vzpostaviš stik z osebami, ki jim zaupaš in ob katerih si lahko to, kar si. S temi srčnimi ljudmi se lahko na primer dogovoriš za pogovor po telefonu ali preko Skypa oziroma preko drugih družbenih omrežij. Morda pa ugotoviš, da ti je pisana beseda še posebej pri srcu, in prijateljici napišeš pismo. Koliko veselja in lepih pričakovanj prinese ta način komunikacije! Pisanje pa ni le lep način izražanja misli in čustev, temveč je tudi koristno in na nek način zdravilno, saj medtem ko pišeš pismo, sproti urejaš misli ter iščeš rešitve in priložnosti, ki jih ponuja dana situacija.

2. Preživi vsak dan vsaj nekaj trenutkov v naravi.

Če le lahko, vsak dan preživi nekaj časa v naravi. Gibanje ti bo dobro delo in tako se boš lahko vsaj malo sprostila. Že samo opazovanje čudovite narave je zelo pomirjujoče, hkrati pa se lahko ob tem veliko naučimo, kajti vse v naravi ima določen red in ritem, kar nas lahko spodbudi, da tudi same uredimo misli, odnose …

3. Ukvarjaj se s pozitivnimi stvarmi

Mediji nas dnevno obsipavajo z informacijami in novicami, ki nas lahko vznemirjajo in obremenjujejo, zato se poskusi ukvarjati tudi z lepimi stvarmi, npr. oglej si dober film, ob katerem se boš lahko pošteno nasmejala; vsak dan preberi nekaj strani dobre knjige, ki te bo navdahnila in spodbudila k temu, da misliš na nekaj prijetnega ali da narediš nekaj dobrega; obdaj se z lepimi stvarmi – poskrbi za red v stanovanju, daj v vazo sveže cvetje, uredi fotografije …

Delo na delovnem mestu v času epidemije novega koronavirusa

V Zakonu o delovnih razmerjih je opredeljeno, da imajo delavci zaradi nosečnosti in starševstva pravico do posebnega varstva v delovnem razmerju. To pomeni, da si v času nosečnosti in starševstva (tudi kot doječa mamica) pod posebno zaščito in da ti je delodajalec dolžan zagotoviti varno delovno mesto. Tudi v sedanjih okoliščinah, ko se soočamo z epidemijo, se lahko poskrbi za to, da se nosečnicam, mladim mamicam in doječim mamicam nameni še posebna pozornost v smislu čim večje zaščite pred morebitno okužbo na delovnem mestu, npr. če le ima delodajalec možnost in če to ustreza naravi dela, lahko odredi delo od doma.

Dobro bi bilo, da se o vprašanjih o posebnem varstvu na delovnem mestu pogovoriš z delodajalcem in/ali z družinskim zdravnikom. Skupaj lahko najdete kakšno dobro rešitev, ki bo v korist tako tebe kakor delodajalca.

Če te poleg novega koronavirusa skrbi še tvoja nosečnost, se lahko kadarkoli obrneš tudi na nas. Z veseljem si bomo svetovalke vzele čas zate.

Morda te zanima tudi:

Zdravila in nosečnost ali Zaščita zdravja noseče delavke