Moški in nenačrtovana nosečnost partnerke

»Noseča sem!« dve besedi, ki lahko postavita življenje na glavo. Nenačrtovana nosečnost lahko sproži niz misli in čustev, ki so lahko pozitivna, negativna ali prepletanje obojih.

 

Kako se moški odzovejo, ko jim partnerka pove, da je nenačrtovano zanosila?

Veliko moških je ponosnih: »Vav, postal bom oče!« Ampak pogosto se pojavijo tudi drugačne misli in občutki: zaskrbljenost, da morda ne bodo kos novi odgovornosti; strah, da se bo marsikaj v njihovem življenju s prihodom otroka spremenilo; negotovost, ali in koliko sploh lahko soodločajo pri tem, ali bo partnerka otroka obdržala ali ne; jeza in zamera, kako je partnerka sploh lahko zanosila … Mnogo moških bi najraje pobegnilo iz trenutne življenjske situacije, kar je razumljivo. Pogosto se moški najprej res nekoliko umaknejo, da gredo nekam na samo, da v miru razčistijo stvari, se sprijaznijo in razmislijo, kako naprej.

 

Kaj doživljajo ženske, ko izvedo, da so nenačrtovano zanosile?

 

Tudi ženske lahko doživljajo pravi čustveni kaos: občutijo lahko veselje, ponos in zaupanje, po drugi strani pa so mnogokrat zaskrbljene, kako bo v prihodnje in ali bodo zmogle. Pogosto je ženske tudi strah, da bodo ostale same z otrokom. Ženske v tej zmešnjavi misli in občutkov hrepenijo po bližini, po tem, da bi se lahko zanesle na partnerja, mu zaupale, se ob njem počutile varno in da bi se lahko z njim odkrito pogovorile. Ampak lahko se zgodi, da moški v tej izredni situaciji partnerki vsega tega ne zmore dati. Sploh ni lahko drug drugega v tem morju čustev razumeti, zato je dobro, da kot moški in partner prebereš naslednje vrstice in pridobiš čim več koristnih informacij.

 

Kaj lahko storiš, ko izveš, da je partnerka nepričakovano zanosila?

1. Bodi iskren.

Nenačrtovana nosečnost je lahko šok. Mnogo moških ima ob tej novici pomisleke in skrbi ter se ne more takoj veseliti. Povej partnerki, o čem razmišljaš, kaj doživljaš ob tej novici, kaj te skrbi … Iskren in odprt pogovor vaju bo povezal in vama pomagal, da bosta naredila korak naprej.

Iskren, odprt in spoštljiv pogovor vaju bo povezal in vama pomagal, da bosta naredila korak naprej.

2. Vzemi si čas zase.

Odločitve ni treba takoj sprejeti. Oba si vzemita čas za to, da o vsem razmislita in občutita, kaj si vsak zase in kot par želita. Vzemi si tudi čas samo zase. Lahko kolesariš, greš v hribe … Pojdi nekam v naravo, na samo. Menjava okolja dobro dene in takrat lahko tudi ugotoviš, kako se soočaš z novostmi. Partnerki povej, kam in zakaj greš. Obrazloži ji, da trenutno potrebuješ nekaj časa zase, kajti potem bo tvoj kratkotrajni umik na samo lažje sprejela.

Vzemita si čas za to, da razmislita in občutita, kaj si vsak zase in kot par želita.