Seznam plusov in minusov

 

Na seznam plusov in minusov napišemo argumente, ki pritrjujejo določeni odločitvi, in argumente, ki ji nasprotujejo. Pri tovrstnem seznamu ne naštevamo splošno veljavnih argumentov za in proti, temveč izhajamo iz tega, kako sami doživljamo trenutno življenjsko situacijo. Lahko se zgodi, da se na eni strani seznama znajde več stvari kot na drugi, vendar to ne pomeni, da se bomo preprosto odločili za tisto stran, na kateri je več argumentov, temveč je na drugi strani lahko tako močan in prepričljiv argument, da pretehta vse ostale. Takšen seznam je dobra metoda za prvo urejanje misli, toda proces odločanja se tukaj še ne zaključi.

 

Morda si seznam hitro sestavila. Nanj si napisala svoje skrbi, strahove idr., na celotno situacijo si pogledala tudi z drugega zornega kota, torej kaj lepega in dobrega bi otrok lahko prinesel v tvoje življenje. Morda si seznam počasi dopolnjevala in ga vmes dala na stran, nato si ga zopet prebrala, kaj izbrisala in kaj dopisala. V vsakem primeru si lahko ponosna nase in dobro je, da tako nadaljuješ. Ko si iskrena do sebe, ko si pozorna na to, kateri občutki se porajajo v tebi, in ko raziskuješ, kaj se skriva v globinah teh občutkov, si vsak dan bližje temu, da boš sprejela dobro odločitev, ki bo prihajala iz srca in ki bo ustrezala temu, kar si, tvojim vrednotam in najglobljim željam. Odločitev potrebuje čas, da dozori, in naj bo takšna, da boš z njo lahko mirno in ponosno živela tudi čez pet ali deset let. Seznam plusov in minusov lahko naredi tudi tvoj partner. Tako imata dobro izhodišče za pogovor.

 

O seznamu plusov in minusov se lahko pogovoriš tudi z našimi svetovalkami. Pokliči na brezplačno telefonsko številko: 080 50 03. Z veseljem si bodo vzele čas zate.

Seznam plusov in minusov je dobra metoda za prvo urejanje misli, toda proces odločanja se tukaj še ne zaključi.

Če seznam napiše tudi partner, imata dobro izhodišče za pogovor.

Zate smo zbrali najpogostejše skrbi in pomisleke, s katerimi se na nas obračajo nosečnice, ter možnosti in nove poti, ki jih same odkrijejo. Argumente za in proti umetni prekinitvi nosečnosti smo razvrstili v šest skupin. Vsak argument za umetno prekinitev nosečnosti ima dva protiargumenta, da lahko temeljito razmisliš o tem in da lahko na svojo situacijo pogledaš z več zornih kotov.

 

Ni pravi čas

 

Strah oziroma pomislek: Najraje bi čas zavrtela nazaj. Želim si, da vse ostane tako, kot je bilo, in če se odločim za umetno prekinitev nosečnosti, se bo življenje vrnilo v stare tirnice.

 

Možnost oziroma nova pot: Čeprav si želim, da bi lahko čas zavrtela nazaj, tega ne morem storiti, ne morem se delati, kot da se nič ni spremenilo. Je ta nosečnost lahko priložnost zame, da spremenim določene stvari, ki jih prej nisem zmogla?

 

Možnost oziroma nova pot: Kaj mi življenje sporoča s tem, da sem ravno sedaj zanosila? Ali obstaja določen smisel, ki ga trenutno še ne morem videti, vendar ga bom čez nekaj časa lahko uzrla?

Je ta nosečnost lahko priložnost zame? Ali obstaja določen smisel, ki ga bom uzrla čez nekaj časa?

Strah oziroma pomislek: Najbolje je, da se čim prej odločim za umetno prekinitev nosečnosti, saj bo potem končno konec s to notranjo razdvojenostjo, s čustvenim kaosom.

 

Možnost oziroma nova pot: Kateri del mene se pravkar odloča – srce ali razum? Kaj želim, da me vodi v življenju: strahovi ali vrednote in srce?

 

Možnost oziroma nova pot: Kako bi se počutila, če bi ob strani pustila vse ideale, ki jih gojim v srcu? Kako bi se počutila, če bi se potem, ko bi bilo vsega konec, oglasilo srce?

 

Rešitev oziroma nova pot: Na tem mestu lahko kot protiargument postavim besedo čas, da lahko vsi glasovi v meni spregovorijo in da lahko občutim vse občutke, ki se prebujajo v meni.

Kaj želim, da me vodi v življenju: strahovi ali vrednote in srce?

Težave v partnerskem odnosu

 

Strah oziroma pomislek: Partner si ne želi otroka, jaz pa ne želim izgubiti partnerja.

 

Možnost oziroma nova pot: Morda je partner samo trenutno tako odklonilen, saj ga je strah pred veliko odgovornostjo. Morda potrebuje čas, da se navadi na to, da bo postal ati. Dobro bi bilo, da razmisliva in se navadiva na misel, da bova postala mami in ati.

 

Možnost oziroma nova pot: Ali bo najin partnerski odnos takšen, kot je bil prej, če se odločim za umetno prekinitev nosečnosti, predvsem če bom to storila njemu »na ljubo«? Ali mu bom lahko odpustila? Bom lahko oprostila sebi?

Ali bo najin odnos takšen, kot je bil prej, če se partnerju »na ljubo« odločim za umetno prekinitev nosečnosti? Ali bom lahko oprostila sebi in njemu?

Strah oziroma pomislek: Najina partnerska zveza je še čisto na začetku./Veliko se prepirava./Marsičesa še nisva razčistila./Partnerski odnos se je ohladil./Razšla sva se.

 

Možnost oziroma nova pot: Morda je ta otrok nova priložnost za naju, da se bova povezala na čisto nov način? Morda se bova v nosečnosti in pri skrbi za dojenčka na novo spoznala, prekinila s starimi vzorci in s prevzemanjem odgovornosti rasla tudi v novi ljubezni?

 

Možnost oziroma nova pot: Lahko se vprašam, kaj čutim kot ženska, katera odločitev ustreza mojim vrednotam in kaj si pravzaprav želim v življenju.

Čemu je življenje dopustilo, da sva zanosila ravno sedaj ?

Drugačni načrti za prihodnost

 

Strah oziroma pomislek: Otroku (še) ne morem ničesar nuditi in imam še toliko drugih načrtov.

 

Možnost oziroma nova pot: Pravzaprav lahko otroku veliko dam: ljubezen, toplino, zaščito, ljubeče srce, varnost, močno voljo, vztrajnost … Če pa karkoli manjka, bom to še nadoknadila.

 

Možnost oziroma nova pot: Ali bi se z rojstvom otroka res končalo vse, po čemer hrepenim? Ali ne morem tudi (ali še posebej) z otrokom živeti izpolnjenega življenja? Z otrokom lahko plešem v dežju, prepotujem svet, sanjam, zmagujem … Tudi z otrokom se lahko svobodno odločam, kako bom živela svoje življenje in kako bom sledila svojim sanjam.

Tudi z otrokom lahko živim polno življenje in sledim svojim sanjam.

Mladost

 

Strah oziroma pomislek: Sem premlada/prestara za otroka.

 

Možnost oziroma nova pot: Kaj pravzaprav pomeni, da sem premlada? Da sem premalo zrela? Da bi morale biti druge stvari na prvem mestu? Doseči zrelost in rasti na vseh področjih je življenjska naloga, z otrokom pa lahko hitreje rastem in zorim. Kdo pravi, da z otrokom ne morem doseči svojih ciljev in živeti svojih sanj? Če bom močna in pogumna, lahko dosežem vse.

Tudi z otrokom lahko dosežem svoje cilje in živim svoje sanje.

Starost

 

Možnost oziroma nova pot: Ali sem res prestara? Morda nisem več tako polna energije, kot sem bila pred 10 leti, vendar sem mirnejša in bolj sproščena, bolj se poznam in v svoji koži se dobro počutim. Imam kar nekaj življenjskih izkušenj, marsikaj razumem in lažje mirno presojam stvari.

Morda nisem več tako polna energije, vendar sem mirnejša, bolj sproščena, marsikaj razumem in lažje mirno presojam stvari.

Šolanje

 

Strah oziroma pomislek: Hodim še v srednjo šolo./Študiram./Sem ravno na sredi prakse oziroma poklicnega usposabljanja.

 

Možnost oziroma nova pot: Morda se lahko najprej pogovorim z razredničarko/s šolsko svetovalno delavko/s predstavnikom študentov/s svetovalno delavko za študente in pridobim informacije o tem, kako lahko nadaljujem šolanje in hkrati skrbim za otroka. Lahko se pozanimam, katere socialne pravice mi kot noseči dijakinji/študentki pripadajo.

 

Možnost oziroma nova pot: Vedno znova slišim, da nosečnice in mlade mamice uspešno opravijo maturo in dokončajo študij ter da je mogoče za nekaj časa prekiniti poklicno usposabljanje, po premoru pa nadaljevati in ga dokončati. Kdo mi lahko pomaga in kaj potrebujem za to, da bom uspešno zaključila šolanje?

Kdo mi lahko pomaga in kaj potrebujem za to, da bom uspešno zaključila šolanje in hkrati skrbela za otroka.

Lahko nadaljujem šolanje in hkrati skrbim za otroka. Kot noseči dijakinji/študentki mi pripadajo določene socialne pravice.

Služba

 

Strah oziroma pomislek: Začela sem delati v sanjski službi./Opravljam poskusno delo. Želim ga opraviti in obdržati službo./Ravno sem napredovala v službi.

 

Možnost oziroma nova pot: V Zakonu o delovnih razmerjih so določila o posebnem varstvu delavk zaradi nosečnosti in starševstva, kar pomeni, da imam posebne pravice in da sem v službi zaščitena. Ni se mi treba bati, da bom v službi prikrajšana ali da bom zaradi nosečnosti in materinstva službo izgubila, saj me zakon ščiti.

 

Možnost oziroma nova pot: Z direktorjem se bova pogovorila o ustreznih rešitvah za čas, ko bom koristila materinski in starševski dopust. Morda se bo lahko v tem času delo razporedilo med sodelavce, morda bo treba koga zaposliti … Pravzaprav niti ne želim sprejeti tako pomembne življenjske odločitve, ki bo vplivala na vse vidike življenja in s katero bom živela vse življenje, na podlagi trenutnega položaja v službi.

Z direktorjem se bova pogovorila o ustreznih rešitvah za čas, ko bom koristila materinski in starševski dopust.

Kot nosečnica in mlada mamica imam posebne pravice in sem v službi zaščitena.

Preobremenjenost

 

Strah oziroma pomislek: Imam že otroka/otroke in sem izčrpana, preobremenjena. Kako bom zmogla za oba/vse poskrbeti, jima/jim nameniti dovolj pozornosti in ljubezni?

 

Možnost oziroma nova pot: Ali ne bo moj osnovni občutek preobremenjenosti ali nezadovoljstva ostal kljub umetni prekinitvi nosečnosti? Morda je nepričakovana nosečnost lahko prelomnica, da bom končno poiskala in sprejela pomoč in podporo?

 

Možnost oziroma nova pot: Sem že izkušena mama in nič me ne vrže zlahka iz tira. Starejši otrok/otroci lahko morda že kaj pomaga/pomagajo. Kot mama že vem, kako iz majhnega zraste veliko, in ne samo veliko, zraste tudi nekaj čudovitega in enkratnega.

Sem že izkušena mama in vem, kako iz majhnega zraste nekaj čudovitega in enkratnega.

Nepričakovana nosečnost je lahko prelomnica, da poiščem in sprejmem podporo in pomoč.

Finančne težave

 

Strah oziroma pomislek: S svojimi dohodki komaj shajam/shajava. Kako bom/bova finančno zmogla še z (enim) otrokom?

 

Možnost oziroma nova pot: V Sloveniji imamo dober socialni sistem. Morda še ne poznam vseh svojih socialnih pravic in oblik pomoči, ki mi bodo pomagale, da si bom finančno in drugače opomogla. Ali se lahko pozanimam glede teh pravic in drugih oblik podpore?

Možnost oziroma nova pot: Ali lahko naredim nekaj, česar si do sedaj nisem upala, saj me je bilo strah in sram? Ali lahko zaprosim kakšnega sorodnika, prijatelja ali soseda ali institucijo za pomoč in podporo? Družine potrebujemo podporo in pomoč širše skupnosti.

Pozanimala se bom o socialnih pravicah in drugih oblikah podpore in pomoči.

Lahko prosim kakšnega sorodnika, prijatelja ali soseda za pomoč.

Družine potrebujemo podporo in pomoč širše skupnosti.

Samohranilka

 

Strah oziroma pomislek: Sem že samohranilka./Bom samohranilka. Kako bom zmogla?/Kako naj poskrbim še za enega otroka?

 

Možnost oziroma nova pot: Zagotovo to, da sem/bom samohranilka, ni nekaj, kar sem si želela, zagotovo tudi ni lahko, vendar je vredno življenja, saj v vsaki življenjski situaciji ohranjam svoje dostojanstvo. Že dolgo obstajajo dobre možnosti za medsebojno pomoč. Z otrokom lahko spleteva čudovito vez, ki naju bo osrečevala.

 

Možnost oziroma nova pot: Čeprav sem trenutno samohranilka, to ne pomeni, da bo vedno tako. Tudi kot samohranilka se lahko zaljubim in si ustvarim družino. Morda bom že čez tri leta s sanjskim partnerjem, s tem otrokom in še s kakšnim otrokom živela srečno življenje … Ali bom res to veliko odločitev sprejela samo na podlagi trenutnih strahov ali si upam pogledati širše?

V vsaki življenjski situaciji ohranjam svoje dostojanstvo.

Ali bom to pomembno odločitev sprejela na podlagi strahov ali si upam pogledati širše?

Zdravstveno stanje

 

Strah oziroma pomislek: Že dolgo imam psihične/fizične težave./Soočam se z boleznijo. Zaradi zdravstvenega stanja si ne predstavljam, kako bom skrbela še za dojenčka.

 

Možnost oziroma nova pot: Nosečnost in otrok bi v meni morda lahko prebudila nepričakovano moč, notranje in zunanje (zdravilne) procese. Morda bi lahko iz te nove življenjske naloge črpala novo moč za spremembe.

 

Možnost oziroma nova pot: Z izbranim osebnim zdravnikom/terapevtom se lahko pogovorim in ga vprašam vse, kar me zanima o nosečnosti, skupaj lahko preveriva moje zdravstveno stanje in ugotoviva, katere možnosti podpore so mi na voljo. Morda lahko ob tem otroku in zaradi njega celo ozdravim?

Iz materinske vloge lahko črpam moč za spremembe.

Morda lahko ob tem otroku in zaradi njega celo ozdravim?

Napisala sem seznam plusov in minusov. Razmislila sem o argumentih za in proti umetni prekinitvi nosečnosti. Nisem se še odločila. Kaj naj sedaj naredim?

Morda ravno sedaj iščeš prava vprašanja, ki bi si jih še lahko zastavila, toda večkrat se zgodi, da vprašanja nagovorijo samo naš razum. Vsi mi pa smo sestavljeni iz razuma, telesa in duše, zato je pomembno, da slediš tudi svoji intuiciji in srcu, da zaupaš v lastne moči in da prisluhneš notranjemu glasu, ki ti pravi, kaj si želiš ohraniti, biti in postati. Ta notranji glas potrebuje nekaj časa, da bo lahko občutil, namesto da bi razmišljal. Vredno je nekoliko počakati, kajti srce ponavadi govori tišje in nežneje kot razum, toda vse življenje ostane tvoj notranji spremljevalec in center tvojih moči in svobode. Poti, po katerih nas vodi srce, morda niso vedno najlažje, vendar so vedno pravilne, to so poti, na katere smo ponosni in ki nam pomagajo, da postanemo to, kar lahko. V nasprotju s tem pa so vse okoliščine, argumenti in skrbi, s katerimi se ukvarja razum, spremenljivi. Prej ali slej se nekatere stvari same spremenijo oziroma jih je mogoče vsaj delno spremeniti, nekatere pa izgubijo svojo ostrino.

Pomembno je, da si vzameš čas, da prisluhneš srcu, ki je center tvojih moči in svobode.

Izberi pot, na katero boš ponosna in ki ti bo pomagala postati to, kar lahko.

Pogovori se z nekom.

Če želiš sprejeti dobro odločitev in če želiš biti prepričana, da pri tem nisi prevarala ali poteptala sebe, je dobro, da se z nekom pogovoriš, najbolje bi bilo, da se pogovoriš z nekom »od zunaj«. Morda bi ti koristilo, če bi se povezala s kakšnim strokovnjakom, npr. z izkušeno svetovalko, ki je govorila ali si pisala že z mnogo ženskami, ki so se znašle v podobni situaciji kot ti, in ki bi si rada vzela čas zate. Če tako čutiš, se lahko povežeš z nami. S svetovalko si lahko skupaj pogledata tvoj seznam plusov in minusov, lahko počasi gresta od ene točke k drugi, razmišljata o argumentih ter morda najdeta nove argumente in možnosti. Lahko nas pokličeš na brezplačno telefonsko številko: 080 50 03 ali pošlješ vprašanje na naslednji elektronski naslov: kontakt@zenskaodlocitev.si. Svetovanje je brezplačno.