Obremenjena z različnimi obveznostmi in ponovno noseča

Veliko žensk, ki že imajo otroke in so ponovno (nenačrtovano) zanosile, prešine misel: »Moji otroci me potrebujejo. Želim biti dobra mama in želim svojim otrokom stati ob strani. Ali mi bo to uspelo, ko bo tukaj še dojenček, ki bo prav tako potreboval vso mojo pozornost?«

Čeprav otrok obogati življenje s številnimi lepimi trenutki in je materinstvo osrečujoče, so lahko nega in »samoumevne« vsakdanje stvari (kuhanje, čiščenje idr.), ki jih mama postori, tudi naporne. Dojenje, neprespane noči, izraščanje zobkov, trma oziroma čustveni izbruhi idr. – vse to so normalna in naravna obdobja, ki pa od mame terjajo mnogo moči. Lahko se zgodi, da mama ne zmore več, da je utrujena in preobremenjena. Mame pogosto pogrešajo več konkretne pomoči od partnerja ali ostalih družinskih članov in dostikrat se počutijo, kakor da same skrbijo za otroke. Hkrati pa ženske občutijo zunanji pritisk, da morajo biti popolne mamice in ne samo to, od njih se tudi pričakuje, da imajo dobro službo, urejen dom, kvaliteten partnerski odnos, lepo postavo … In pozitivni nosečniški test lahko pomeni tisto kapljico čez rob.

Ker si že mama, se najverjetneje sedaj soočaš z veliko preizkušnjo, kajti v tebi že bije materinsko srce. Veš, da je nosečnost začetek nečesa velikega, in veš, kaj se lahko iz tega razvije, če boš naravi pustila prosto pot. Poznaš tudi čudovite trenutke, ki jih materinstvo prinaša: občutek osebne izpolnitve, veselje, občutek, ko prvič držiš lastnega otroka v naročju … En del tebe si morda želi, da bi sprejela tega otroka. Po drugi strani pa se sprašuješ, ali boš lahko dobro poskrbela za ostale otroke, ali jim boš lahko namenila dovolj pozornosti in ljubezni, ali bo zaradi tega trpel partnerski odnos, ali boš spet ti potegnila krajši konec, saj ne boš imela časa zase. Vse te misli in skrbi so razumljive in dovoljene. Veliko žensk doživlja nasprotujoča si čustva in notranjo razdvojenost – boj med razumom in srcem.

Morda se lahko vprašaš, kaj ti pomeni ta nova nosečnost – krizo ali priložnost? Sprva si morda pozitivni urinski nosečniški test občutila kot krizo, morda celo kot katastrofo. Mogoče se ti je zdelo, kot da so se težave in skrbi kar razmahnile. Pojavlja pa se vprašanje, ali zmoreš pogledati tudi z drugega zornega kota. Kaj če je ravno ta nosečnost velika priložnost – zate, za partnerski odnos in za vso družino? Mamice pogosto pozabijo nase: najprej poskrbijo za otroke in partnerja, nato opravijo gospodinjska dela in vse naloge, ki jih prinaša vsakdan, zanje pa kar nekako zmanjka časa. Ampak vsekakor ni iz trte izvito, da se otroci počutijo dobro takrat, ko se tudi mama počuti dobro. Nenačrtovana nosečnost lahko pomeni prelomnico v tvojem življenju, ki bo najprej vse stvari postavila na glavo in jih nato postopoma smiselno umestila na prava mesta. Ob tem namreč lahko razmisliš, kaj te ovira, plaši, skrbi in boli, in se s temi stvarmi soočiš. V tem procesu soočanja z vsem, kar nosiš v sebi, lahko zaceliš rane in si urediš življenje tako, da bo vse potekalo bolj sproščeno in nasploh boljše.

Zate smo pripravili štiri predloge, ki ti bodo morda pomagali, da se boš lahko lažje soočila z nepričakovano nosečnostjo.

1. Poišči si pomoč oziroma sprejmi ponujeno pomoč sorodnikov, prijateljev in tudi strokovnjakov

Veliko ljudi težko prosi za pomoč in jo le s težavo sprejme, v ozadju tega je želja po čim večji samostojnosti. Hkrati pa se vedno znova pojavljajo trenutki, ko bi bilo zelo razbremenilno in pravo olajšanje, če bi lahko sprejeli pomoč. Pravzaprav je to pogosto dvosmeren proces: enkrat mi pomagamo drugemu, drugič tista oseba pomaga nam. To je naraven proces dajanja in sprejemanja. Morda se lahko dogovoriš, da bi vajini starši enkrat tedensko pazili vnuke. Morda bi s partnerjem lahko za nekaj ur najela gospodinjsko pomočnico ali varuško. Pravzaprav je znak naše veličine tudi to, da znamo prepoznati, da smo preobremenjeni, in da sprejmemo pomoč in podporo.

2. Povečaj svojo socialno mrežo

Če smo iskreni: nihče od nas nima popolnega življenja, čeprav se v času družbenih omrežij tako zdi. Najverjetneje se marsikatera mamica v tvojem okolju počuti podobno kakor ti in si prav tako želi razbremenitve. Kadar uspemo splesti tesne, iskrene in pristne prijateljske vezi, lahko drug drugemu pomagamo in se podpiramo, npr. ena mamica lahko pazi na otroke, medtem ko gre druga nakupovat ali k frizerju, naslednjič pa mamici vlogi zamenjata. Na takšen način si lahko obe pomagata.

3. Tvoje šibke strani so hkrati tvoja moč

Nismo pozabili na temeljna vprašanja, ki si jih najverjetneje zastavljaš: »Kaj bo z mojimi ostalimi otroki? Bom še imela čas za njih? Jim bom zmogla nameniti dovolj pozornosti?« Morda se ti trenutno ne zdi izvedljivo, da bi poleg ostalih otrok skrbela še za dojenčka, in vendar se tukaj skriva tvoja največja moč, kajti ti si že izkušena mama in poznaš tako lepe trenutke kakor izzive, ki jih prinaša mamin vsakdan. Najbrž ti je že poznan občutek, ko vedno znova trčiš ob svoje meje, ampak tudi veš, da tvoje materinsko srce raste z vsako novo nalogo in preizkušnjo ter da je v njem ogromna moč.

4. Smiselno strukturiraj dan in si redno vzemi čas zase

Smiselno strukturiran dan ti lahko pomaga, da ohranjaš svoje moči ter da se počutiš varno in domače. Dobro bi bilo, da vsak teden ali vsaj vsak mesec določiš čas, ki bo namenjen:

– tebi (npr. nekaj ur ali prosto popoldne), da si boš lahko vsaj malo odpočila, se naspala, se ukvarjala s kakšno prostočasno dejavnostjo ali poklepetala s prijateljico;

– partnerju, da se bo tudi on lahko sprostil in odpočil;

– vama, da se bosta spet povezala kot par, da se bosta posvetila drug drugemu, da bosta šla morda na zmenek. Tako si bosta oba s partnerjem lahko nabrala novih moči in vajin odnos se bo lahko poglobil in razcvetel.

Morda si ravnokar prebrala prispevek in so se ti ideje zdele dobre, ampak trenutno imaš toliko obveznosti, da ti manjka moči, da bi te ideje uresničila. Morda te v tem trenutku lahko razbremeni že misel, da nisi sama, kajti lahko vzpostaviš stik z nami. Svetovalka si bo vzela čas zate in te spremljala skozi to posebno obdobje življenja.

Morda te zanima tudi:

Test pred splavom ali Splav da ali ne?